Výrobky z kože majú prirodzený, bohatý a elegantný povrch, ktorý ich odlišuje od všetkých syntetických materiálov. Na trhu je dnes k dispozícii mnoho podobne vyzerajúcich syntetických materiálov za oveľa nižšiu cenu. Niektoré kožené výrobky na trhu sú z pravej kože vyrobené len čiastočne, ale sú označené ako "pravá koža" alebo "vyrobené z pravej kože". Tieto pojmy môžu byť pre vás zavádzajúce, preto je dôležité vedieť rozlíšiť syntetickú a čistú kožu, ak plánujete investovať do kvalitnejšieho a drahšieho výrobku .  Preto sme si pre vás pripravili 8 tipov ako rozpoznať pravú kožu od koženky.


1.    Hľadajte označenie

 Dávajte si pozor na výrobky, na ktorých nie je jasne uvedené, že sú vyrobené z pravej kože. Ak je výrobok označený ako vyrobený zo "syntetického materiálu", určite nejde o pravú kožu. Ak sa však na výrobku neuvádza nič o jeho materiáloch, je veľká pravdepodobnosť, že sa výrobca snaží zakryť skutočnosť, že nejde o pravú kožu. Napriek tomu je väčšina výrobcov hrdá na to, že používa pravú kožu, a na svojich výrobkoch to tak aj uvedie ako:

·         Pravá koža

·         Vrchná/celozrnná koža

·         Vyrobené z produktov živočíšneho pôvodu

 

2.    Zamerajte sa na nedokonalosti

 Hľadajte jedinečnosť a povrchové nedokonalosti, ktoré by naznačovali pravú kožu. Tieto náhodné nepravidelnosti sú dobré, pretože znamenajú, že koža je pravá, a nie strojovo vyrobená. Pravá koža pochádza zo zvieracej kože, takže každý kus by mal byť teoreticky rovnako jedinečný ako zviera, z ktorého pochádza. Ak sa zrno opakuje a je veľmi rovnomerné, často to poukazuje na strojový výrobok/ koženku. 


3.    Zatlačte na kožu

 Ak chcete skontrolovať či je koža pravá, zistite, či sa po silnom zatlačení na ňu zvrásni. Rovnako ako ľudská koža, aj pravá koža vytvorí pod tlakom vrásky. Keď na syntetické materiály zatlačíte, zostanú tuhé a zachovajú si svoj tvar.


4.    Voňajte

Ak chcete zistiť, či je koža pravá, začnite tým, že si k nej privoniate. Koža by mala voňať zatuchnuto a prirodzene, a nie ako plast alebo chemikálie. Ak si nie ste istí, ako táto vôňa vonia, navštívte obchod, ktorý predáva pravé kožené výrobky, a sami porovnajte vôňu pravých a falošných kusov. Keď budete vedieť, čo hľadať, bude ľahké ich od seba rozlíšiť. Nezabudnite, že koža pochádza zo spracovanej kože zvierat - je to v podstate koža. Umelá koža sa vyrába z plastových napodobenín. Pravá koža bude teda prirodzene voňať ako koža, zatiaľ čo umelá koža bude mať skôr chemický zápach, keďže nejde o prírodný materiál. 


5.    Skúška ohňom

 Skúška ohňom je užitočná na určenie, či je predmet vyrobený z pravej kože alebo nie. Hoci pravdepodobne dôjde k poškodeniu predmetu, tento experiment je aj tak užitočný, ak máte na testovanie malú, ťažko viditeľnú oblasť. Môžete napríklad použiť spodnú stranu výrobku. Podržte plameň v blízkosti tejto oblasti 5 až 10 sekúnd a pozorujte, čo sa stane: Ak ide o skutočnú kožu, bude len mierne zuhoľnatená a mali by ste cítiť spálené vlasy. Na druhej strane, umelá koža sa zvyčajne zapáli a zapácha ako horiaci plast. 


6.    Všímajte si okraje

Pravá koža má vždy hrubé, prirodzené okraje, zatiaľ čo umelá koža má čisté, rovné okraje. Strojovo vyrobená koža zvyčajne vyzerá, akoby bola rezaná strojom, a nie ručne. Je to preto, že pravá koža sa skladá z mnohých vlákien, ktoré sa na okrajoch prirodzene strapkajú, zatiaľ čo umelá koža (zvyčajne plastová) takéto vlákna nemá. 


7.    Pomôžte si vodou

Jemne kvapkajte vodu na povrch koženého predmetu. Ak je vyrobený z pravej kože, uvidíte, že sa voda absorbuje v priebehu niekoľkých sekúnd. Ak predmet nie je vyrobený z pravej kože, voda sa jednoducho usadí na povrchu bez toho, aby sa vstrebala. 


8.    Aj cena vypovedá o kvalite

Je dôležité mať na pamäti, že autentické kožené výrobky sú zriedkavo cenovo dostupné. Ak je výrobok celý zložený z pravej kože, bude pomerne drahý. Uistite sa, že ste navštívili niekoľko obchodov a pochopili rozdiely v cene medzi výrobkami z pravej kože, polokože a syntetickými výrobkami. Zo všetkých druhov kože je cena hovädzej kože zvyčajne najvyššia, pretože má tendenciu dlhšie vydržať a má väčšiu kvalitu . Delená koža - ktorá vzniká odštiepením spodnej vrstvy od povrchu - je vo všeobecnosti lacnejšia ako vrchná alebo koža na opasky.


Kožené sandále a kabelky